Výstupy z projektu CSDA Research

PUBLIKOVANÉ STUDIE (Stati v časopisech databází WOS a Scopus, kapitoly v knihách):

CSDA Research

Trvání projektu: 2017 - 2020

Hlavní řešitel: Mgr. Jindřich Krejčí, Ph.D.

Zadavatel: MŠMT, reg. č. projektu CZ.02.01/0.0/0.0/16_013/0001796

Program: Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání, Výzva č. 02_16_013 pro Výzkumné infrastruktury v prioritní ose 1 OP

Prioritní osa: PO 1 - Posilování kapacit pro kvalitní výzkum

Logolink OP VVV ver barva cz

Anotace projektu

Projekt realizuje výzkumný program výzkumné infrastruktury Český sociálněvědní datový archiv (CSDA). Hlavní aktivity navrhovaného programu jsou: (1) realizace tří českých šetření ISSP, (2) metodologický výzkum nástrojů měření, (3) mapování a analýza datových zdrojů. Projekt realizuje tři po sobě jdoucí šetření programu ISSP v České republice: ISSP 2017 Sociální sítě, ISSP 2018 Náboženství a ISSP 2019 Sociální nerovnosti. V návaznosti na to se tým projektu zaměřuje na studium: (a) sociálních sítí a participace v nich, (b) religiozity, morálních hodnot a chování a role náboženství v politických postojích a (c) sociálních nerovností a chudoby. Dále se projekt věnuje analýze validity a ekvivalence vybraných měřících nástrojů v českých šetřeních a adaptaci vybraných měřicích nástrojů pro použití v českých šetřeních. Další výzkumná aktivita se věnuje identifikaci, popisu a metaanalýze českých sociálněvědních empirických šetření provedených do poloviny devadesátých let.

 Výstupy z projektu


Členové řešitelského týmu:

Mgr. Jindřich Krejčí, Ph.D. (hlavní řešitel)

Mgr. Johana Chylíková Ph.D.

PhDr. Marie Pospíšilová

Mgr. Matouš Pilnáček

PhDr. Jiří Šafr, Ph.D.

PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D.

PhDr. Magdaléna Gorčíková

PhDr. Petra Anýžová, Ph.D.

Doc. PhDr. Dana Hamplová, Ph.D.

prof. PhDr. Zdeněk R. Nešpor, PhD.

PhDr. Martina Mysíková, Ph.D.

Mgr. Tomáš Čížek

PhDr. Martin Vávra , Ph.D.

PhDr. Roman Vido, Ph.D.

 

Archive regulations

The internal working processes of the archive are regulated by archiving rules, which are structured according to the procedure of archiving the data file from the pre-receipt phase to the phase of providing the data file to archive users. All activities of the digital archive are based on the internationally recognized OAIS (Open Archival Information System) scheme.

Náš tým

Yana Leontiyeva

Yana Leontiyeva

Vedoucí ČSDA

Tomáš Čížek

Tomáš Čížek

Řízení a správa archivačního systému

Jindřich Krejčí

Jindřich Krejčí

Mezinárodní spolupráce, výzkum

Ilona Trtíková

Ilona Trtíková

Řízení informační a komunikační strategie

Martin Vávra

Martin Vávra

Řízení akvizice a příjmu dat

Johana Chylíková

Johana Chylíková

Metodologický výzkum, management dat

Jan Klusáček

Jan Klusáček

Výzkum

Iveta Krejčí

Iveta Krejčí

Administrace datových služeb

Michaela Kudrnáčová

Michaela (Kudrnáčová) Prokeš

Management datových služeb, výzkum

Michaela Kudrnáčová Roschová

Michaela Kudrnáčová Roschová

Výzkum, analýza dat, koordinace sběru dat

Petra Šalamounová

Petra Šalamounová

Management datových služeb, odborná asistentka týmu

Olga Zmurko

Olga Zhmurko

Výzkum

Kdo jsme

Český sociálněvědní datový archiv (ČSDA) je národní centrum datových služeb pro sociální vědy, které získává, zpracovává, dokumentuje a uchovává soubory digitálních dat z vědeckých projektů a zpřístupňuje je pro účely jejich dalšího analytického využití ve vědeckém výzkumu a při výuce na vysokých školách.

ČSDA je součástí Sociologického ústavu Akademie věd České republiky a je českým národním uzlem panevropské výzkumné infrastruktury CESSDA ERIC (Consortium of European Social Science Data Archives) a poskytovatelem jejích služeb v ČR. Český sociálněvědní datový archiv je projektem Cestovní mapy velkých výzkumných infrastruktur ČR, který podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (akronym: CSDA, reg. č. projektu LM2018135).

logo msmt logo cesda Symbol Petrol

 

Hlavní činnosti ČSDA:

  • Akvizice, archivace a veřejné zpřístupnění datových souborů z českých sociálněvědních výzkumných projektů a mezinárodních šetření s českou účastí.
  • Poskytování technické a organizační podpory pro rozsáhlá výzkumná šetření v ČR, např. česká šetření Mezinárodního programu sociálního výzkumu ISSP (International Social Survey Programme).
  • Podpora využívání sekundární analýzy dat ve výzkumu, která zahrnuje:
    • produkci instruktážních a informačních materiálů, pořádání seminářů, vedení odborných kurzů a zapojení do výuky v oblasti managementu dat, metodologie a analýzy sociálněvědních dat;
    • mapování a analýzu dostupných datových zdrojů, poskytování informačních služeb a podpory pro využívání datových zdrojů;
    • propojování českých a mezinárodních datových zdrojů a výzkum v oblasti standardizace a harmonizace dat;
    • výzkum v oblasti kvality dat a metod sociálněvědní analýzy.

 

Archiv data odborně zpracovává, propojuje s relevantními výzkumnými informacemi a dává je do kontextu s dalšími daty a materiály. Současně je i zdrojem výzkumných nástrojů a postupů ověřených v předchozích výzkumech a vytváří tak východiska pro realizaci nových výzkumných šetření. Cílem je poskytovat komplexní datové služby zaměřené na opakované využívání dat ve výzkumném procesu, které jsou založeny na principech FAIR data (principy pro dohledatelnost, přístupnost, interoperabilitu a opětovné použití výzkumných dat).

logofair
logo ess

Spolupracujeme s projektem Český národní uzel ESS – European Social Survey (ESS-CZ). CSDA/ESS-CZ je připravovaný společný projekt integrované výzkumné infrastruktury s počátkem v roce 2023. Web evropské výzkumné infrastruktury European Social Survey najdete ZDE.

 

Historie

Veřejně přístupný sociálněvědní datový archiv byl založen v Sociologickém ústavu AV ČR (SOÚ) v roce 1998 pod názvem Sociologický datový archiv (SDA).

V roce 2001 se SDA stal členem Rady evropských sociálněvědních datových archivů CESSDA a zapojil se do systému mezinárodní výměny dat.

V roce 2010 byl projekt archivu a zapojení České republiky do CESSDA poprvé zařazen do Cestovní mapy velkých výzkumných infrastruktur ČR a získal podporu od MŠMT.

V roce 2011 byl změněn název na Český sociálněvědní datový archiv (ČSDA).

V roce 2013 byla na základech neformálního sdružení CESSDA založena distribuovaná evropská výzkumná infrastruktura CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives). Česká republika je zakládajícím členem a ČSDA národním uzlem CESSDA.

 

Ukončené projekty

 

Český sociálněvědní datový archiv (2020-2022)

Anotace projektu

Doba trvání projektu: 2020 - 2022
Hlavní řešitel: Mgr. Jindřich Krejčí, Ph.D.
Projekt je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Hlavní cíle projektu jsou (1) podpora činnosti a rozvoje sociálněvědní výzkumné infrastruktury poskytované Českým sociálněvědním datovým archivem (CSDA) a (2) zajištění zapojení České republiky do velké panevropské výzkumné infrastruktury CESSDA. CSDA slouží jako národní datové centrum pro sociálněvědní výzkum, které shromažďuje, zpracovává a uchovává soubory dat z českých a mezinárodních výzkumných projektů a zpřístupňuje je pro účely jejich dalšího analytického využití ve vědeckém výzkumu a při výuce na vysokých školách. CSDA je rovněž zapojen v sítích pro mezinárodní výměnu dat, vytváří zázemí pro českou účast v mezinárodních komparativních šetřeních a poskytuje podporu pro využívání sekundární analýzy dat v sociálněvědním výzkumu. CSDA je českým národním uzlem panevropské výzkumné infrastruktury CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives) a poskytovatelem jejích služeb v ČR. Hlavním cílem CESSDA, která byla založena v rámci realizace Cestovní mapy Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury (ESFRI Roadmap), je poskytování snadného přístupu k sociálněvědním datům nehledě na jejich umístění v datových úložištích, hranice zemí, jazyky a oblasti výzkumu. CESSDA vytváří komplexní integrovanou sociálněvědní datovou infrastrukturu na základě propojení a spolupráce národních datových archivů a vyvíjí a koordinuje rozvoj standardů a postupů a definuje nejlepší praxe v oblasti uchovávání a poskytování dat.

Projekt CESSDA: Vytvoření českého uzlu CESSDA-ERIC

CSDA Research

CSDA Český sociálněvědní datový archiv (2016 - 19)

Zdroje dat, výzkum standardů, kvality dat a metody harmaonizace dat pro mezinárodní sociální komparativní výzkum a integraci do sítě CESSDA (COMPDAT)

Laboratoř sociálně-vědních výzkumů

Aktuálně řešené projekty

Tým ČSDA se podílí na řadě projektů, které mají za cíl rozvoj nabízených služeb.  Dále se aktivně zapojuje do oblastí datového managementu, zpracování dat, open science na národní i mezinárodní úrovni.

Mezinárodní spolupráce

ČSDA se účastní řady mezinárodních projektů a zároveň je aktivním členem následujících významných konsorcií, programů, institucí.

CESSDA ERIC

CSDA je národním uzlem velké evropské distribuované výzkumné infrastruktury CESSDA ERIC (Consortium of European Social Science Data Archives European Research Infrastructure Consortium). CESSDA ERIC je tzv. ESFRI Landmark, tj. úspěšně realizovaný projekt Cestovní mapy Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury (ESFRI Roadmap). CESSDA na základě propojení existujících národních archivů sociálněvědních dat vytváří komplexní a integrovaný evropský systém datových služeb v sociálních vědách. Zároveň se jedná o platformu pro spolupráci při vývoji technologií, standardů, nejlepších praxí a metodik v oblasti uchovávání a sdílení dat. Významnou přidanou hodnotou je posílení zázemí pro mezinárodní komparativní výzkum.

CESSDA má sídlo v norském Bergenu, vznikla v roce 2013 na základech dřívějšího neformálního sdružení evropských datových organizací a od roku 2017 má právní statut mezinárodního konsorcia ERIC. Česká republika patří k zakládajícím členům. V roce 2021 konsorcium sdružuje 22 evropských zemí. Datové organizace z dalších 18 zemí s CESSDA ERIC spolupracují v rámci CESSDA Network of Partners.

CESSDA Partners 

2020MapBrightBlues legend

Mezinárodní program sociálního výzkumu ISSP

ISSP (International Social Survey Programme) je dlouhodobý mezinárodní program výzkumných šetření na významná témata sociologického výzkumu. Šetření jsou organizována každoročně a kombinují mezinárodní a časovou perspektivu srovnání. Program funguje od roku 1984 a nyní (2021) má 42 členů. Česká republika je členem od r. 1991. ČSDA vytváří technické zázemí pro českou participaci v programu a aktivně se účastní činnosti mezinárodních pracovních skupin ISSP (např. členství v ISSP Methodology Committee, vedení ISSP Translation Group a pravidelně bývá volen do pracovních skupin podílejících se na vývoji dotazníkových modulů).

ISSP Export Karten 1 200623 72dpi 

Mezinárodní federace datových organizací IFDO

Cílem IFDO (International Federation of Data Organisations) je podpora výzkumu v oblasti vytváření přístupu k datům, uchovávání digitálních informací, vývoje standardů a nástrojů pro práci s daty a podpory rozvoje datových služeb.

IFDO Logo2 color 

Mezinárodní asociace pro informační služby a technologie v sociálních vědách IASSIST

IASSIST (International Association for Social Science Information Service and Technology) je organizace sdružující pracovníky v oblasti datových služeb v sociálních vědách. Členové týmu ČSDA se pravidelně účastní konferencí a aktivit IASSIST.

IASSIST